Omgeving

Hitzum

Anneke's Theetuin en Botenverhuur: www.theetuinhitzum.nl

Franeker

https://www.franeker.frl/vvv/
https://www.friesland.nl/nl/ontdek/cultuur/11fountains/11fountains-wandelroutes

Franeker is een kleine academische stad, met verstopte tuinen en karakteristieke gevels. Ideaal voor een kleine wandeling met grote impact. Van de overdadige gevels binnen de grachten, tot de bolwerken en verstopte tuinen in de binnenstad. Wie oog voor detail heeft, kijkt hier zijn ogen uit. Over kijken gesproken; Franeker, dat vroeger een universiteitsstad was, is ook de stad van de sterrenkijkers. De briljante astronoom Jan Hendrik Oort komt er vandaan, en je vindt er het oudste nog werkende planetarium gebouwd door amateur-astronoom Eise Eisinga. In deze route van zo’n 30 minuten, ervaar je het verhaal achter de fontein en kom je langs de pareltjes van deze stad.

Planetarium Friesland

https://www.planetarium-friesland.nl
De Planetariumkamer is waar het allemaal 'om draait' in het Eise Eisinga Planetarium. Het model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien, werkt nog steeds. Daarmee is het, het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij uw bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kunt u op eigen gelegenheid ontdekken.

Keatsmuseum

https://www.keatsmuseum.frl
Hjir rekket de bal it hert. Het Keatsmuseum in Franeker is het oudste sportmuseum van Nederland. Het museum geeft in haar vaste opstelling een beeld van de historische ontwikkeling van de kaatssport. In wisselende tentoonstellingen wordt aandacht besteed aan bijzondere kaatsers, verenigingen of andere thema’s. Geopend in 1972 en inmiddels verhuist naar een ruimer pand in het centrum van Franeker. Vlakbij het heilige gras van het Sjukelân.

Korendragershuisje

https://www.franeker.frl/beleef/korendragershuisje/
Het huisje voor korendragers en zakkendragers werd in 1634 gebouwd. Het pand met maniëristische elementen heeft een zadeldak en een boven de gracht over gekraagde zijgevel. De halsgevel is voorzien van klauwstukken met voluten. Het vrij toegankelijke Korendragershuisje vertelt in een vaste expositie het verhaal over het meten, wegen en sjouwen én over de ontwikkeling van de landbouw in Noordwest-Friesland.

Museum Martena

https://www.museummartena.nl
Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Franeker, zoals de Universiteit van Franeker en de allereerste vrouwelijke student, de 17de eeuwse Anna Maria van Schurman. De tijdelijke tentoonstellingen gaan over Friesland: de Friese historie of hedendaagse Friese kunst. Op de bel-etage proeft u de sfeer van voorbije tijden in de schilderijenzaal, de pronkkeuken van Sjoerd en Titia Westerhuis en de tuinkamer van mevrouw Huguenin. Een prachtig uitje in Franeker!

Harlingen - The Tall Ships Races

https://harlingensail.com
In 2022 is harlingen weer gasthaven van de spectaculaire Tall Ships Races. Tachtig tot honderd Tall Ships nemen deel aan dit maritieme evenement, met duizenden trainees uit meer dan dertig landen. Het evenement is van 14-17 juli 2022. Op de Nieuwe Willemshaven is sinds 2021 een Tall Ships Experience center geopend. Hier is veel informatie te vinden over de bijzondere geschiedenis van de Tall Ships, de races en de ontwikkeling van het grootste nautische spektakel in Harlingen.

Harlingen Visserijdagen

https://www.visserijdagenharlingen.nl
De Friese Havenstad Harlingen staat van 31 augustus t/m 3 september 2022 in het teken van de Visserijdagen. Dit jaar de 61e editite! De bezoekers aan de stad worden vier dagen lang getrakteerd op muziek, zang, dans, folklore, kunst, gastronomie, markten, kermis, cultuur en sportieve activiteiten. En dat in een decor van ruim zeshonderd monumenten en een moderne visserij- handelshaven.iviteiten. En dat in een decor van ruim zeshonderd monumenten en een moderne visserij- en handelshaven.

Elfstedentocht

https://www.friesland.nl/nl/routes/3192608655/elfstedenroute
Vaar een rondje langs de Friese Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind. Dankzij het werk aan de Noordelijke Elfstedenvaarroute kunnen watersporters sinds zomer 2013 starten in Leeuwarden en finishen op de Bonkefeart. Een aantrekkelijke route, vol met bezienswaardigheden. Ontdek de Friese steden!

https://www.friesland.nl/nl/routes/822249959/elfstedenfietsroute
Voor de Tocht der Tochten hoef je niet te wachten op ijs. Op de fiets is het minstens zo leuk een route van 265 kilometer langs de 11 Friese Steden te rijden. Je kunt op iedere gewenste dag, in iedere gewenste stad starten en fietst in principe met de klok mee, maar andersom mag natuurlijk ook. Elke stad heeft z'n eigen charme: van watersportwalhalla tot bedevaartsoord. En ook de grootte van de steden verschilt: van Sloten met 900 inwoners tot Leeuwarden met meer dan 90.000! En tussen die steden door zal het afwisselende landschap van Fryslân met haar prachtige vergezichten je boeien van begin tot eind.

https://www.friesland.nl/nl/plannen/zien-en-doen/activiteiten/1000-routes/elfstedenpad
Het Elfstedenpad is dé meerdaagse wandeltocht door de provincie Friesland. Een stukje langer dan de traditionele schaatstocht, maar dat komt omdat deze route je over de mooiste paadjes van het Friese land laat gaan. Je kunt de volle 283 kilometer in één keer downloaden of de 16 etappes apart bekijken, de keuze is aan jou. Het Elfstedenpad bied je het beste van Friesland: van interessante cultuurhistorie in de steden tot prachtige natuur in de vorm van meren, kliffen, dijken, polders, bossen en houtwallen. Begint het bij jou al te kriebelen? Wanneer ‘giet it oan’?

Waddeneilanden Terschelling en Vlieland

https://www.rederij-doeksen.nl
Met de auto bereikt u de veerterminal via de Afsluitdijk (A7) en de N31 en vanuit Leeuwarden via de A31. De snelste route is de ANWB-wegwijzers (i.p.v. uw navigatiesysteem) te volgen naar Harlingen Haven. Door het volgen van de ANWB-wegwijzers heeft u zo min mogelijk last van vertraging door openstaande bruggen in en rond Harlingen. Treinen vanuit Leeuwarden stoppen op circa 5 minuten lopen van de veerterminal op station Harlingen Haven. Verschillende bussen stoppen vlakbij de veerterminal. Kijk op ov9292.nl voor de juiste informatie.

Terschelling

https://www.vvvterschelling.nl
Vakantie vier je op Terschelling. Op Terschelling ervaar je het ware eilandgevoel. Waar je ook bent, je proeft, ruikt, ziet of voelt de zee. Een uitgestrekt eiland met gezellige dorpen en een fantastische natuur. Echt even helemaal weg. Pak de fiets buitendijks langs de Waddenzee of door de duinen. Eindeloze stranden nodigen uit tot heerlijke strandwandelingen. Of je nu alleen bent, met familie, vrienden of kinderen, er is veel te zien en te doen.

Vlieland

https://vlieland.net/nl
Aan de rand van werelderfgoed de Waddenzee is het goed toeven. De wind en de veelzijdige natuur laten je al je zorgen vergeten. Uren kun je dwalen door bos, duin en strand, om uiteindelijk lekker bij te komen in een van de vele cafés of restaurants. Of je nu kiest voor puur natuur of heerlijke luxe, Vlieland is van alle gemakken voorzien. In zinderende zomers, in weer en wind en bij nacht en ontij; er is altijd een geschikt moment om eens lekker te komen opladen op Vlieland.